Blog

Terapia Subliminală – O Metodă Terapeutică Revoluționară

 

Edwin Yager - Terapia Subliminala 3

            Terapia Subliminală este o metodă revoluționară de rezolvare a problemelor de ordin psihologic, dar și medical ce a fost dezvoltată pe parcursul a mai multor ani. Doctorul în Psihologie, Edwin Yager a renunțat la a profesa ca inginer și a decis să se specializeze în bolile mentale, devenind psihoterapeut. În 1974 a început să studieze și să dezvolte ceea ce acum numim Terapie Subliminală. Ca orice progres științific, acest tip de terapie beneficiază de contribuția mai multor terapeuți.

În comportamentul uman, pe lângă acțiunile conștient întreprinse, se manifestă și anumite comportamente ce nu țin de controlul voluntar al omului și influențează conduita fără să se știe cauzele determinante. Terapia Subliminală intervine pentru a corecta și dirija comportamentele neconștientizate care au o amprentă negativă asupra pacientului și îi îngreunează viața. Scopul acestei terapii este, în mod practic, de a înlătura una sau mai multe probleme cu care se prezintă pacientul. Terapia depistează cauza problemei, ne ajută să înțelegem ce a creat-o, pentru că în final aceasta să dispară.

Terapia Subliminală s-a dovedit a fi foarte eficientă atât ca unică metodă de terapie, cât și ca adjuvant; o alternativă folosită pentru o mai bună cooperare cu alte tratamente sau terapii. Pentru a putea înțelege cum funcționează și de ce are o eficiență atât de crescută, trebuie să cunoaștem mai întâi conceptele și principiile care îi stau la bază.

În primul rând, Terapia Subliminală recunoaște ca ipostaze ale psihicului conștientul, subconștientul și extra-conștientul. Această terapie se axează pe faptul că subconștientul este constituit  dintr-o multitudine de părți condiționate, ce au apărut în urma experiențelor trăite de om. Aceste părți sunt rezultatul engramării, în plan mental, experiențelor pe care un om le-a trăit, iar acestea influențează comportamentul. Pacientul apelează la Terapia Subliminală pentru a putea înlătura acele comportamente negative ce  i se opun scopurilor sale conștiente.

Terapia Subliminala minte - constientExtra-conștientul este considerat a fi o entitate de inteligență superioară pe care o posedă orice ființă umană. Acesta are rolul de a armoniza și a unifica părțile aflate în subconștient. În Terapia Subliminală extra-conștientul comunică cu subconștientul identificând acele părți care sunt în dezacord cu dorințele conștiente ale pacientului și îi îngreunează conduita. Extra-conștientul este cheia Terapiei Subliminale, el fiiind de fapt soluția revoluționară prin care se asigură atingerea scopurilor conștient propuse de pacient și ierarhizate cu ajutorul terapeutului. În cadrul Terapiei Subliminale se comunică cu extra-conștientul, care va căpăta numele de Centrum. Datorită comunicării cu Centrul noi avem acces atât la părțile subconștientului care îi creează probleme pacientului, cât și la cauza acesteia și cel mai important la rezolvare. Prin urmare,  Terapia Subliminală, prin intermediul Centrului,  ne ajută să înțelegem cauza și să acționăm asupra ei în vederea soluționării. Revoluționar, nu?! Un singur element îndeplinește atâtea funcții: identificare, înțelegere, rezolvare.

Pe parcursul Terapiei Subliminale terapeutul este cel care ghidează întregul proces, pacientul fiind intermediarul prin care se comunică cu Centrul. Metoda cea mai des folosită pentru această comunicare este o suprafață plană pe care se poate scrie, de obicei reprezentată ca fiind o tablă de scris imaginară, pe care Centrul își poate proiecta răspunsurile. Tabla de scris poate lua mai multe forme, în funcție de pacient și de cum îi este acestuia mai ușor să răspundă. Sugestiile variază: de la ecranul unui televizor sau calculator, la un spațiu delimitat pe un fond monocrom (o parte a peretelui, de exemplu), iar dacă este neapărată nevoie, răspunsurile pot fi chiar și scrise.

Acum că suntem familiari cu principiile de bază, putem merge mai departe să cunoaștem procesul Terapiei Subliminale, modul în care aceasta decurge. Sunt cinci etape care trebuiesc a fi parcurse în cadrul terapiei.

În prima etapă se construiește relația cu pacientul, urmând explicarea metodei și stabilirea scopurilor terapiei. În cea de-a II-a etapă se realizează comunicarea cu Centrul, determinând gradul de cooperare al acestuia cu scopurile stabilite și capacitatea Centrului de a efectua acțiunile necesare. Etapă a III-a reprezintă demararea propriu-zisă a terapiei în vederea rezolvării problemei, iar Centrul este solicitat și îndrumat pe direcția dorită. În etapa a IV-a se face o evaluare, determinând dacă s-a lucrat îndeajuns pe anumită problemă, dacă aceasta a fost soluționată sau trebuie întreprinse mai multe demersuri. Tot în această etapă se evaluează dacă au fost identificate și alte probleme ce se cer a fi rezolvate. Testul final al acestei etape este chiar lumea reală în care pactientul trăiește experiențele zilnice. Ce-a de-a V-a etapă reprezintă un tratament de urmărire. Există cazuri în care problema persistă, la un nivel mai redus sau mai accentuat, chiar și după încheierea terapiei. În aceste cazuri sunt necesare ore suplimentare de terapie. Este important ca terapeutul să îi explice pacientului că acest aspect nu reprezintă un eșec nici din partea lui și nici din partea terapiei, ci că în acest caz particular, pentru problema respectivă, trebuie să se prelungească terapia. Dacă există o reminescență a problemei după terminarea terapiei, pacientul poate fi descurajat și înclinat să creadă că terapia nu a funcționat, iar rolul clinicianului în acest caz este acela de a îl face pe pacient să înțeleagă că recurența problemei necesită ore suplimentare de terapie și nu reprezintă un eșec.

Terapia Subliminala - terapeutPentru a asigura eficiența terapiei, pe parcursul parcurgerii etapelor, clinicianul trebuie să fie atent și să identifice corect dacă răspunsurile sunt date de Centru sau sunt răspunsuri-opinii conștiente ale pacientului. Putem să ne dăm seama de acest aspect urmărind dacă răspunsurile au forma : „Spune că..” sau „Este un Da și un Nu”, forme care aparțin Centrului. Terapeutul se mai poate asigura și întrebând direct pacientul dacă răspunsul a apărut pe tablă, reamintindu-i că este crucial pentru terapie comunicarea directă cu Centrul.

Terapia Subliminală are un larg spectru de domenii de aplicabilitate, de la astm, sindromul colonului iritabil, dureri cronice la depresie, anxietate și dependențe.

Eficiența sa este dovedită de rezultatele pozitive pe care le-a avut însuși dezvoltatorul tehnicii, domnul Edwin Yager, cât și terapeuții instruiți de acesta în diverse colțuri ale lumii. De-a lungul multor ani, Terapia Subliminală a fost alegerea multor terapeuți și pacienți, fiind metoda optimă prin care foarte mulți oameni și-au găsit alinarea și au soluționat problemele. În afară de faptul că are o rată de succes foarte mare, pacienții aleg această terapie și datorită faptului că perioada de desfășurare a terapiei este mult mai scurtă decât a altor alternative de tratament (alte terapii).

Terapia Subliminală reprezintă o „unealtă” ușor de folosit, o metodă revoluționară din multe puncte de vedere, o cale eficientă de rezolvare e problemelor, o terapie superioară care poate fi învățată de oricine este dispus să o folosească.

 

Ți-am stârnit curiozitatea? Vrei să înveți și tu această metodă terapeutică excelentă? Consideră-te norocos! 
Dr. Edwin K. Yager PhD vine în România și ai acum ocazia unică de a învăta această metodă chiar de la creatorul său care va susține un Workshop de trei zile la București pe 5-6-7 Decembrie 2014.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la:
0741.044.701 sau 0720.071.016 

Nu mai vrei să aștepți și ești hotărât să te Înscrii Chiar Acum la acest workshop unic? Click  AICI.

Anna Maria Mitruț

Pentru ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multe persoane, vă rugăm să ne ajutați printr-un Like și Share la pagina de Facebook și abonare la newsletter.

Abonare Newsletter / Facebook Like & Share / Follow on Twitter / Subscribe to Youtube